Keukenkraan met handdouche 2018-08-16T12:12:02+00:00

Keukenkraan met handdouche

Wanneer u opzoek bent naar een keukenkraan met handdouche ziet u al snel door de bomen het bos niet meer.

In dit artikel zullen wij een aantal verschillende soorten uittrekbare keukenkranen doornemen. Leer het verschil tussen veerbelaste trekkranen, verzwaarde trekkranen en uittrekbare kranen met meerdere spuitfuncties.

Verschillende soorten keukenkranen met handdouche.

Keukenkranen met handdouche zijn te onderscheiden in een aantal verschillende types:

  • Professioneel uittrekbare kranen
  • Verzwaarde keukenkraan met uittrekbare handdouche
  • Keukenkraan met uittrekbare veer-handdouche
  • Keukenkraan met aparte handdouche
keukenkraan met handdouche

Professioneel uittrekbare keukenkraan

De professioneel uittrekbare keukenkraan vindt haar oorsprong in de commerciële keuken (vandaar de naam), tegenwoordig zijn deze veelal populaire kranen terug te vinden in duizenden gezinskeukens. Dit is deels te wijten aan een grote prijsdaling en aan de maximale functionaliteit die deze keukenkranen bieden.

Een professioneel uittrekbare keukenkraan is veelal te herkenen aan de hoge uitloop met afneembare handdouche. Omdat deze kranen oorspronkelijk in commerciële keukens werdt geplaatst, bieden deze kranen een optimale functionaliteit en een 360º werkgebied. Over het algemeen zijn deze kranen iets duurder dan een gemiddelde keukenkraan en van hoge kwaliteit, let hier echter wel op. Vanwege het populaire uiterlijk zijn er tegenwoordig ook veel “namaak varianten” op de markt, goedkoop is duurkoop.

Professioneel uittrekbare keukenkranen zijn misschien modern qua ontwerp en functies, maar hoeven niet te worden beperkt tot moderne keukens; wanneer u gebruik maakt van een grotere spoelbak, kan een grote keukenkraan uw werkzaamheden aanzienlijk makkelijker maken.

Hoewel ze er geweldig uitzien, zijn professionele keukenkranen niet geschikt voor elke keuken. Mede door hun enorme omvang kan dit type kraan in een kleine keuken snel “te” veel ruimte in beslag nemen. Daarnaast met de plaats op het blad ook geschikt zijn voor een dusdanig hoge kraan, denk hierbij bijvoorbeeld aan een raam wat nog op moet.

Uittrekbare verzwaarde keukenkraan met handdouche

Wanneer we het over een verzwaarde keukenkraan hebben, bedoelen we het mechanisme van de uittrekbare handdouche. Deze kraan is een normale keukenkraan uitgerust met een uittrekbare kop. Dit geeft u meer werkruimte en de mogelijkheid om de gehele wasbak te bereiken. Op een verzwaarde uittrekbare kraan, zal er aan het uiteinde van de slang een gewicht bevestigd zijn die de slang en de tuit terug in de behuizing trekt na gebruik. De meeste uittrekbare keukenkranen zijn voorzien van een hogere uitloop en eenvoudig in gebruik. Het tegengewicht is veelal achterin uw keukenkastje weggewerkt. Let er op dat het gewicht nergens op of achter kan blijven hangen anders kan de slang niet meer terug in de behuizing, wanneer dit wel gebeurt is dit vaak makkelijk op te lossen.

keukenkraan met handdouche

Keukenkraan met uittrekbare veer-handdouche

Een keukenkraan met uittrekbare veer-handdouche is nagenoeg gelijk aan een verzwaarde keukenkraan met handdouche. Het verschil vindt u terug in het mechanisme van de handdouche. Zoals de naam doet vermoeden, werkt het mechanisme middels een veer. Hoe verder u de slang uittrekt, hoe meer weerstand u van de veer krijgt. In tegenstelling tot een verzwaarde kraan, moet u de uittrekbare uitloop vasthouden terwijl u deze gebruikt. Zodra u de uitloop loslaat, trekt de veer terug en nestelt de kraan terug in haar behuizing. Dit kan als een goede of slechte zaak worden beschouwd. Het voordeel hiervan is dat het gemakkelijker is om de handdouche terug in de behuizing te plaatsen, daarentegen moet u de uittrekbare kraan altijd vasthouden wanneer u deze gebruikt. U kunt deze dus niet zomaar even neerleggen zonder dat de kraan terug in haar behuizing schiet.

Keukenkraan met aparte handdouche

Sommige keukenkranen worden geleverd met een aparte handdouche die naast de kraan in het aanrecht gemonteerd zit. Denk hierbij aan de constructie van een aparte kokend water kraan naast een normale kraan die veelal terug te vinden zijn in kantoorpanden. De aparte handdouche kunt eventueel ook afzonderlijk kopen en naast uw normale kraan (laten) plaatsen. Het voordeel van een keukenkraan met een afzonderlijke handspoeling is dat u nog steeds een normale, stijlvolle keukenkraan heeft, maar ook het extra gemak van een uittrekbare handdouche om te helpen wanneer dat nodig is.